TANGO "BONTON"

Datum objave: 31. 05. 2023.

Ako ste tek upoznali tango, vidjet ćete da tango nije poput bilo kojeg drugog plesa, a jedan od razloga zašto je tako jedinstven jest to što ima vlastitu kulturu. Kultura tanga razvila je "bonton" kako bi zaštitila plesno iskustvo od onih koji bi ga mogli uništiti - onih koji maltretiraju na plesnom podiju, onih koji zahtijevaju ples ili gnjave druge. 

Mnogi ne vole pravila i zakone. Dopustite mi da vam predstavim "Bonton", malog brata njegove veće braće, "Pravila" i "Zakona". Upoznajte se s bontonom, on će se pobrinuti da više plešete s ljudima koje želite. Ako ga ostavite kod kuće, obećavam vam da ćete sigurno uništiti ne samo sebi zabavu nego i drugima.

Ukoliko čitanje nije vaša stvar, ipak pročitajte ovaj odlomak: 

Bonton tanga zahtijeva da šutite samo u tri različite situacije. 

(1) Nikada ne pitati za ples verbalno, 

(2) Nikada ne podučavati pokrete partneru na milongi i 

(3) Nikada ne pričati za vrijeme plesa na milongi, pričanje između dvije pjesme je uredu. 

Naravno, ako netko glasom zamoli za ples, ne morate šutjeti! Ako vas netko fizički povrijedi, ne morate šutjeti. Nekome možete reći da plešete samo uz tihi dogovor (cabeceo/mirada)...

*

Higijena: Ništa puno za reći ovdje što vam vaša majka nije rekla. Higijena je vrlo važna i najlakša stvar za popraviti. Ponesite dodatnu košulju ako se puno znojite... 

Prva tanda nakon obuvanja pripada vašoj dragoj osobi. Isto tako, posljednja tanda rezervirana je za vašeg posebnog partnera.


Muškarac uvijek samo predlaže slijedeći korak. Žena reagira na muškarčev prijedlog trudeći se pri tome da kontakt bude ugodan.

... Ne vjerujem da žena istinski slijedi muškarca. I muškarac i žena prvo prate glazbu.

*

Tanda: Kada ustaneš plesati s nekim, podrazumijeva se da plešeš s njim do kraja tande. Ako želite s njima otplesati samo dvije pjesme, možete pričekati da tanda završi dvije pjesme od kraja kako biste ih pozvali na ples. Alternativa, poznata kao "razbijanje tande", smatra se izuzetno teškom povredom. Plesni podij trebali biste napustiti usred tande samo ako se osjećate izuzetno nelagodno. 

*

 "Hvala" ne znači nužno ono što mislite da znači. Kaže se samo na kraju tande. "Nema na čemu" nije pravi odgovor na "hvala" na kraju tande. Jedan uzvraća s "Bilo mi je zadovoljstvo." U suprotnom, to je kao da ste samo davali, a sami ništa niste primili. "Žao mi je" je suvišno osim u vrlo rijetkim trenutcima, ili kada nekoga povrijedite. Ovo je društveni ples, a ne nastup. Isto tako, izbjegavajte isprike, poput "Malo sam zahrđao" ili "Nisam baš dobar". Samo neka ti duša pleše. Ako druga osoba shvati da imate nedostatke, bolje vam je da budete ono što jeste.

*

Mudri učitelji šute na milongi: Naravno, znaš puno, možda si učitelj, astrofizičar ..., nema veze! Izbjegavajte PODUČAVANJE na plesnom podiju... Učitelji koji to rade ne znaju ovaj vrlo važan dio tango kulture...

*

Mudri studenti šute na milongi: Ne pitaj za savjet na plesnom podiju za vrijeme milonge. Početnici vole savjete...

*

Izbjegavajte koračanje unatrag protiv toka plesnog podija. Korak unatrag loš je početni korak - čak i ako je to ono što su vas učili u "osnovnom koraku". Osnovni korak neka bude u stranu ili naprijed! Vraćanje unatrag je u biti loša ideja...

*

Ulazak na plesni podij: Posao muškarca je privući pozornost nadolazećeg muškarca prije nego što uđe na plesni podij...

*

Praćenje žene s plesnog podija: Ponašajte se prema njoj kao prema dami.