PRAVILA MILONGE 3 - MIRADA I CABACEO

Datum objave: 31. 05. 2023.

Da bi izbjegli neugodnosti, kako za muškarce, tako i za žene, u tangu postoji pravilo kako pozvati ženu na ples.

Prvo pravilo je MIRADA.

Mirada je kontakt očima koji uspostavljaju muškarac i žena. Ukoliko kontakt očima nije uspostavljen, u nikojem slučaju nećemo pokušati pridobiti pažnju potencionalnog partnera tapkajući ga po ramenu, obraćajući mu se verbalno ili forsirajući miradu na način da prilazimo preblizu tako da nas osoba s kojom bi željeli plesati mora pogledati. Mirada se upućuje sa ugodne distance koja omogućije drugoj osobi skretanje pogleda ukoliko ne želi plesati u tom trenutku. Bilo koji oblik jednostranog provođenja svoje namjere je krajnje nepristojan. Mirada se ne prakticira jedino kod stalnih partnera ili u društvu prijatelja koji sjede za istim stolom. Ukoliko naš dobar prijatelj sjedi za drugim stolom, poželjno je koristiti Miradu kao poziv na ples.

Nakon Mirade slijedi CABACEO.

Cabaceo je lagano klimanje glavom nakon Mirade koje inicira osoba koja poziva na ples. Prilazak i izvođenje partnera na plesni podij slijedi tek nakon što je osoba koja je pozvana uzvratila Cabaceo, tj. lagano klimnula glavom u znak pristanka. 

Uobičejeno je da muškarac upućuje Cabaceo i prilazi ženi. Čak i kada su ispoštovani Mirada i Cabaceo, ponekad dođe do zabune jer nekada dvije, pa čak i tri osobe prime Miradu i uzvrate Cabaceo (stoje jedno iza drugog). Iz tog razloga, poželjno je da pozvana osoba ne ustaje ili prilazi osobi koja poziva već da strpljivo čeka dok njoj partner ne priđe i pruži ruku. 

Ipak, uz svu pažnju, ponekad će doći do nesporazuma. U tom slučaju, pristojno se gestikulacijom da do znanja partneru koji je ostao sam, da je došlo do nesporazuma te da ste voljni to ispraviti u sljedećoj tandi.

U tom slučaju ne upućujemo Miradu i Cabaceo ponovno, već prilazimo partneru i pružamo ruku.

VAŽNO je napomenuti da se sve ovo odvija neverbalno. Mirada i Cabaceo nikada nisu popraćeni riječima.

 

Napisao: Nikola