PRAVILA MILONGE 4 - O PLESU

Datum objave: 02. 06. 2023.

Na Milongi plesači plešu u Rondi, kako sam objasnio u pravilima Milonge 1, što znači da se kreću kružno u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Kada plesni par dođe na rub plesnog podija, preferira se ulazak u Rondu u uglu plesnog podija. Ukoliko je gužva na plesnom podiju, muškarac (leader) će uputiti Miradu muškarcu (leaderu) koji dolazi iz smjera gibanja Ronde. Kada mu on uzvrati Cabaceom, to znači da će on usporiti svoje kretanje i dozvoliti novom paru da se priključi u Rondu. 

Jednom kada smo započeli ples sa novim partnerom, ostajemo na plesnom podiju sve dok ne završi Tanda (više o Tandi vidi u pravilima Milonge 2).

Ukoliko želimo plesati samo dvije pjesme u Tandi, napravit ćemo to na način da pričekamo prve dvije pjesme da prođu te onda izvedemo svoju partnericu na podij a nikako na način da otplešemo prve dvije pjesme i onda prekinemo Tandu. Prekidanje Tande radi se samo ukoliko se partner ponaša neprimjereno (to nikako nema veze sa plesnom vještinom) ili ukoliko se netko od partnera povrijedi ili se loše osjeća te ne može nastaviti ples. Ako prekid Tande nije zbog zdravstvenog razloga, prekid Tande se smatra uvredom. Ukoliko se odlučite na prekid Tande, dobro promislite imate li valjan razlog za to.

Kada plešemo na Milongi, nastojati ćemo raditi kraće korake te ne izvoditi tehnike koje zahtjevaju veliko izbacivanje noge plesača/plesačice. Muškarac (leader) je zadužen da pazi da se previše ne približava parovima koji plešu oko njega da bi se izbjeglo sudaranje. Ukoliko dođe do sudaranja, poželjno je da plesač zadrži hladnokrvnost te da se naklonom glave ispriča drugom plesaču bez obzira tko je kriv.

Tehnike koje se ne rade na prepunom plesnom podiju:

Visoki Boleo,

Kick,

Energična izbijanja (sacada) koja vode u Boleo

Široki Planeo,

Višestruka Soltada,

Gancho (može samo uz oprez)

Ove tehnike mogu se raditi samo kada na plesnom podiju ima jako puno mjesta a neke od njih se, u principu, na milongama izbjegavaju.

Za vrijeme plesa se ne priča, pričati se može između pjesama.

Za vrijeme plesa u nikojem slučaju nemojte davati savjete, instruktažu i slično. To ostavite za praktiku bez obzira na vaš nivo znanja i vještine.

Sva odgovornost ugodnog i sigurnog plesa na milongi leži isključivo na muškarcu (leaderu).

Nakon završene tande, plesni podij se napušta. Izbjegavajte ples na Cortini prilikom napuštanja podija. Ples u Cortini moguć je pri izlasku na podij.

Neki plesači pješu na Cortinu ali to nije pristojno ponašanje jer smetaju ostalim parovima pri odlasku sa podija.

Više vodite računa da ples bude ugodan vama i partneru, umjesto da vodite računa o tome kako vas drugi vide.

 

 

napisao: Nikola